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Mendes Ferreira da Vinha, Ana Cristina

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  • Development of an HPLC/DAD method for determination of phenolic profile in portuguese olive fruits
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Andrade, P.B.; Silva, B.M.; Pereira, J.A.; Valentão, P.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.
    Phenolics are characteristic constituents of green plants occurring in virtually all parts of the plant but with quantitative distributions that vary between different organs of the plant and within different populations of the same plant species. Phenolics in olive pulp and oil constitute a complex mixture and the complete chemical nature has not, as yet, been elucidated1 Phenolic compounds may contribute to fruit quality in a number of ways; for example, by contributing to sensory attributes, such as colour and flavour, and through the contribution of some specific phenolics, in particular oleuropein, to the intense bitterness of the olive fruit. Factors contributing to the variability in phenolic distribution include cultivar and genetics, geographical origin, maturity, climate, position on tree, rootstock and agricultural practices. In the case of processed products, technological processes to which olive fruits are exposed may also impact significantly on the phenolic content. Here we studied the following aspects of the determination of polyphenols in Portuguese olive fruits: extraction, chromatographic separation, and quantification.
  • Avaliação do teor fenólico e actividade anti-oxidante em dióspiros (diospyrus kaki) cultivados em diferentes áreas geográficas de Portugal Continental
    Publication . Calhandro, M.; Ferreira da Vinha, Ana; Machado, M.
    A oxidação é um processo metabólico que leva à produção de energia necessária para as atividades essenciais das células. No entanto, o metabolismo do oxigénio, nas células vivas, origina a formação de radicais livres levando ao stress oxidativo, que tem sido associado ao aparecimento de muitas doenças crónicas e degenerativas, como cancro, doenças cardiovasculares, Alzheimer e o próprio processo de envelhecimento.
  • Efeitos sinérgicos entre a cafeína e os fenólicos totais, na capacidade antioxidante de seis plantas usadas na medicina tradicional portuguesa
    Publication . Costa, A.; Soares, M.O.; Herdeiro, T.; Machado, M.; Ferreira da Vinha, Ana
    Os chás, de recorrente uso na medicina tradicional, verificam teores significativos de compostos fenólicos, os quais estão relacionados com o elevado potencial antioxidante.
  • Caracterização do perfil químico e avaliação do poder redutor dos compostos antioxidantes presentes no Prunus armeniaca L. de origem portuguesa
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Coutinho, F.; Machado, M.; Soares, M.O.
    O stress oxidativo produzido pelo organismo está diretamente relacionado com o aparecimento e/ou desenvolvimento de doenças crónicas. O oxigénio é um componente essencial para os seres vivos, mas a geração de espécies reativas de oxigénio (EROs) é inevitável no metabolismo aeróbio. Nas células, os EROs podem causar a oxidação de lípidos e proteínas e danos na cadeia do DNA.
  • Development of an HPLC/DAD method for determination of phenolic profile in portuguese olive fruits
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Andrade, Paula B.; Silva, Branca M.; Pereira, José A.; Valentão, Patrícia; Seabra, Rosa M.; Oliveira, M. Beatriz
    Polyphenolic compounds inliuence the sensorial properties of olive fruits and virgin olive oils and are imporlant markers for studying fruit characteristics of different cultivars and for controlling oil production processes . A few chromatographic methods have been used to study the phenolic compounds of olive fruit . This communication reports the development of a new HPLCIDAD methodology to separate, identify aml quanlily lhe phenolic compounds from Portuguese olive fruit cultivars (Cobrançosa, Madura/and Verdeal).
  • Evaluation of physiological and microbiological tomatoes cultivars (Lycopersicon esculentum) in biotechnology science
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Coutinho, Filipe; Soares, Marta Oliveira; Barros, Raquel; Iglésias, Raúl; García Estevez, José
    The fruits present a great importance in the feeding human being and in the public health, not only for its nutritional wealth, as well as for the easy digestion, rich in minerals and vitamins levels. The tomato fruit (Lycopersicon esculentum) can be characterized as a fruit with a complex matrix where, the nutritional quality is evaluated in terms of macronutrients, vitamins and minerals. The establishment of standards of quality for foods and its degree of relative specifications to the limits of tolerance, relative to the pathogenic microorganisms, depends on the previous knowledge of the microbiotic flora and its interactions with climacteric conditions. The evaluation of the physical and chemical quality of the fruits allows establishing the quality of the fruit and its commercial standardization. The fruits, in its natural state, are susceptible to microbiologic deterioration. The natural ground, water, air and predators, are some examples of interferents with some meaning in the significant increase of the microflora of vegetables.
  • Phenolic profiles of portuguese olive fruits (Olea europaea L.): influences of cultivar and geographical origin
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Ferreres, Federico; Silva, Branca M.; Valentão, Patrícia; Gonçalves, Ana; Pereira, José; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Seabra, Rosa M.; Andrade, Paula B.
    The phenolic compounds present in 29 samples of olive fruits were analysed by reversed-phase HPLC/DAD and/or HPLC-DAD/ ESI-MS/MS. All samples were collected during the normal picking period for olive oil production, in north and central Portugal, and were obtained from 18 different olive cultivars. Two different extraction methods were necessary for the complete quantification of phenolic compounds, a methanolic extraction and an extraction which included a solid-phase extraction (SPE) cleaning step. The analyses showed that all samples presented a similar profile, which included at least six identified phenolic compounds: hydroxytyrosol, luteolin 7-O-glucoside, oleuropein, rutin, apigenin 7-O-glucoside and luteolin. Several samples also contained 5-O- caffeoylquinic acid, verbascoside, quercetin 3-O-rhamnoside, cyanidin 3-O-glucoside and cyanidin 3-O-rutinoside. In all samples, hydroxytyrosol and oleuropein were the major compounds identified while, in general, rutin and luteolin 7-O- glucoside were the two main flavonoids. The influences of maturation index, nature of the cultivar and geographical origin are discussed.
  • Alimentos funcionais e fitoterapêuticos: o uso de vegetais como agentes da promoção e prevenção da saúde pública
    Publication . Silva, V.; Santos, A.; Herdeiro, T.; Machado, M; Ferreira da Vinha, Ana
    O estilo de vida atual é considerado como o causador do aumento de doenças crónicas-degenerativas, que nem sempre, conseguem êxito com medicação farmacológica. A dietoterapia e a fitoterapia são duas vias terapêuticas em ascensão, relacionando os alimentos funcionais com a ação fitoterápica.
  • Caracterização físico-química, teor em ácido ascórbico e compostos fenólicos do diospyrus kaki, provenientes de diferentes regiões geográficas de Portugal continental
    Publication . Calhandro, Márcio; Coutinho, Filipe; Soares, Marta O.; Ferreira da Vinha, Ana; Machado, Marisa
    O conhecimento da composição química dos alimentos é fundamental para a implementação de uma dieta equilibrada na população portuguesa, com impacto positivo na saúde pública. O objectivo principal desta investigação foi estudar a cultivar caqui-chocolate (Diospyrus Kaki), caracterizando-o fisico-quimicamente e no teor em compostos fenólicos na pele e polpa do fruto, mediante a área geográfica de cultivo. Dos resultados obtidos verificou-se que o teor em compostos fenólicos e actividade antioxidante dos fenóis totais variam com a presença ou ausência de pele (p<0,05) e com a região geográfica (p<0,001). De uma forma geral, os compostos fenólicos são superiores em dióspiros com pele e cultivados na região Sul de Portugal.
  • Estudo comparativo das variações de licopeno, ácido ascórbico e fenólicos totais e sua interacção como compostos antioxidantes em tomates (Lycopersicon esculentum) provenientes de agriculturas convencional e orgânica
    Publication . Ferreira da Vinha, Ana; Coutinho, F.; Machado, M; Soares, M.O.; Almeida-Dias, A.
    Um novo paradigma sobre a dieta e a saúde envolve questões que reforçam a ênfase para os aspetos positivos da dieta alimentar. Atualmente, existe um potencial mercado para os produtos orgânicos, uma vez que existe um grande desconforto por parte da população portuguesa na manutenção do consumo de certos alimentos convencionais, cujo cultivo envolve o emprego de elevados teores de adubos sintéticos e pesticidas.