CEBIMED - Comunicações em Conferências Internacionais
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
- Origanum virens endemic from Portugal: a novel antifungal activity with antioxidant capacityPublication . Soares, M.O.; Ferreira da Vinha, Ana; Coutinho, F.; Lima, R.; Catarino, P.P.Origanum virens is widely used in Portuguese cuisine. Spices are common food adjuncts, which have been used as flavoring, seasoning, and coloring agents and sometimes as preservatives throughout the world for years. Many spices have been recognized to have medicinal properties and possess many beneficial effects on health, such as antioxidant activity, digestive stimulant action, anti-inflammatory, antimicrobial, hypolipidemic, anticarcinogenic potential. Although it is use as food condiment, it is also used in traditional medicine as antiseptic.
- Physicochemical characteristics and antioxidant activity of Baobad (adansonia digitata) fruit - a traditional medical Angolan plantPublication . Ferreira da Vinha, Ana; Soares, M.O.; Barros, R.; Faria, C.; Catarino, P.P.A medicinal plant is any plant in which one or more of its organ contains substances that can be used for therapeutic purposes on which are precursors for the synthesis of useful drugs. In the recent years, in the attempt to counteract the oxidative stress damages, the strategy of implementing the diet with antioxidants, especially deriving from natural sources, is becoming more and more convincing. Several studies have been directed toward the evaluation of several naturally antioxidant properties of many naturally occurring botanicals and herbs, potentially useful as nutriceutical ingredients.
- Evolução dos compostos bioactivos e seu poder redutor em tomates biológicos e de cultivo convencionalPublication . Ferreira da Vinha, Ana; Soares, M.O.; Coutinho, F.; Santos, A.; Almeida-Dias, A.Um novo paradigma sobre a dieta e a saúde envolve questões que reforçam a ênfase para os aspetos positivos da dieta alimentar. Atualmente, existe um potencial mercado para os produtos orgânicos, no entanto, existem controvérsias sobre os mesmos, principalmente no que toca à sua classificação nutricional.
- Alimentos funcionais e fitoterapêuticos: o uso de vegetais como agentes da promoção e prevenção da saúde públicaPublication . Silva, V.; Santos, A.; Herdeiro, T.; Machado, M; Ferreira da Vinha, AnaO estilo de vida atual é considerado como o causador do aumento de doenças crónicas-degenerativas, que nem sempre, conseguem êxito com medicação farmacológica. A dietoterapia e a fitoterapia são duas vias terapêuticas em ascensão, relacionando os alimentos funcionais com a ação fitoterápica.
- Efeitos sinérgicos entre a cafeína e os fenólicos totais, na capacidade antioxidante de seis plantas usadas na medicina tradicional portuguesaPublication . Costa, A.; Soares, M.O.; Herdeiro, T.; Machado, M.; Ferreira da Vinha, AnaOs chás, de recorrente uso na medicina tradicional, verificam teores significativos de compostos fenólicos, os quais estão relacionados com o elevado potencial antioxidante.
- Estudo fitoterapêutico de Cymbopogum citratus de Angola: caracterização química e avaliação da actividade antioxidante e antibacteriana in vitroPublication . Soares, M.O.; Silva, A.; Coutinho, F.; Machado, M.; Herdeiro, T.; Catarino, P.; Ferreira da Vinha, AnaO Cymbopogon citratus (DC) Stapf. é cultivado em várias regiões tropicais e sub-tropicais. O seu uso na medicina tradicional abrange um ampla gama de indicações por tradição. confiança e falta de poder económico. As propriedades antimicrobianos dos óleos essenciais despertam interesse por constituírem uma alternativa para os consumidores na prática de aditivos naturais como fonte de conservação dos alimentos.
- Nutritional and phytochemical properties of Opuntia ficus-indica (L.) Miller fruits from PortugalPublication . Gomes, A.; Espírito-Santo, L.; Costa, A.S.G.; Nunes, M.A.; Ferreira da Vinha, Ana; Oliveira, M.B.P.P.Opuntia ficus-indica, commonly referred to a cactus pear, belongs to the Cactaceae family, characyerized by a remarkable adaptation to arid and semi-arid climates, in tropical and subtropical regions of the globe. In Portugal, it is known as "figueira do diabo". The fruit can be used in the production of jams, in cosmetic applications and folk medicine, based on its bioactive compounds and biological/pharmacological properties.