| Name: | Description: | Size: | Format: | |
|---|---|---|---|---|
| PG_29206 | 895.37 KB | Adobe PDF |
Advisor(s)
Abstract(s)
A alimentação desempenha uma função fisiológica necessária à sobrevivência do Homem. Porém, fatores emocionais, culturais e sociais interagem na ingestão dos alimentos e são responsáveis pelas alterações nos comportamentos alimentares.
A rotulagem alimentar, constitui um dos principais meios de comunicação entre o consumidor e a indústria agro-alimentar. É uma ferramenta de controlo que melhora o progresso alimentar a partir da informação nutricional que contém, e permite aos consumidores escolher os alimentos mais próximos das recomendações nutricionais. Os rótulos são assim, um identificador geral e um veículo indispensável de informação adicional para a caracterização completa do alimento armazenado.
Neste estudo apresenta-se uma reflexão acerca de dois campos de especial relevância. Por um lado, pretende-se perceber se a informação contida nos rótulos vai de encontro às exigências nutricionais e de saúde, e por outro, compreender o impacto que a rotulagem produz no comportamento e na decisão de compra dos consumidores relativamente aos alimentos saudáveis.
Feeding plays a key physiological function for our survival. However, emotional, cultural and social factors interact in food intake and are responsible for our eating behaviors. Food labeling is the means of communication between the consumer and the agri-food industry. It is a control tool that improves food progress from the nutritional information and allows consumers to choose foods closer to nutritional recommendations. The labels are thus a general identifier and an indispensable vehicle of additional information for a complete characterization of the stored food. In our study, we present a reflection on two fields of special relevance. On the one hand, we aim to check if label information meets health and nutritional requirements, and on the other the impact that labeling has on the behavior and decision to purchase food for healthy foods.
Feeding plays a key physiological function for our survival. However, emotional, cultural and social factors interact in food intake and are responsible for our eating behaviors. Food labeling is the means of communication between the consumer and the agri-food industry. It is a control tool that improves food progress from the nutritional information and allows consumers to choose foods closer to nutritional recommendations. The labels are thus a general identifier and an indispensable vehicle of additional information for a complete characterization of the stored food. In our study, we present a reflection on two fields of special relevance. On the one hand, we aim to check if label information meets health and nutritional requirements, and on the other the impact that labeling has on the behavior and decision to purchase food for healthy foods.
Description
Projeto de Graduação apresentado à Universidade Fernando Pessoa como parte dos requisitos para obtenção do grau de Licenciada em Enfermagem
Keywords
Alimentação saudável Literacia nutricional Rotulagem alimentar Rotulagem nutricional Saúde alimentar Healthy eating Nutritional literacy Food labeling Nutrition labeling Health food
