Browsing by Author "Ferchal, Clemence"
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- Agro-food wastes: valorization of lychee (Litchi chinensis) peelsPublication . Ferchal, Clemence; Silva, Carla Sousa e; Ferreira da Vinha, AnaBackground: Tropical fruits represent one of the most important crops in the world. Moreover, currently, food security is a growing problem due to the depletion of natural resources and increasing population, which has led to a gap between production and consumption (1). Nowadays, medicine has started to pay great attention to functional food, which displays an additional function related to health promotion or disease prevention. In fact, phytochemicals present in fruit byproducts (peel and seeds) are generally significantly higher than in their respective edible tissues (pulp), suggesting these wastes to be potential sources for isolating bioactive compounds or as nutraceuticals ingredients for new food products (2). Methods: Lychee (Litchi chinensis) is a very popular fruit, currently consumed worldwide. The peel and seed represent 50% of the fruit, which is considered high. However, when processed properly, such waste can generate other products as extracts and flours, contributing to its use in food, pharmaceutical and cosmetic industries. Selected fruits were washed, weighed and separated into peel, pulp and seed. The peel was lyophilized, ground, and stored protected from light until the time of analysis. Proximate composition of lychee peel flour was performed according to the methods AOAC (3), and dietary fiber, determined using enzymatic kit Sigma®, followed the technique proposed by (3). The total energy value (TEV) was also calculated. Results: Total carbohydrates and TEV were high (60 g/100 g and 318 kcal/100 g, respectively), presenting low content of proteins and lipids. Lychee peel flour presented 20 g/100 g dietary fiber. The Reference Daily Intake (RDI) is 25 g fiber (4); thus, this flour may be considered a potential fiber source, to be integrated in new products. Conclusions: It is desirable to find proper food applications for fruits peel for helping the environment through sustainability and creating new value-added food products.
- Cascas de frutas exóticas (Litchi chinensis e Nephelium lappaceum): valorização e sustentabilidadePublication . Ferreira da Vinha, Ana; Ferchal, Clemence; Silva, Carla Sousa eLichia (Litchi chinensis) e rambutã (Nephelium lappaceum) são frutas exóticas provenientes da Ásia, recentemente introduzidas na Europa. Com o aumento da produção mundial destes frutos, muitos subprodutos são desperdiçados durante o processamento industrial, incluindo-se as cascas não edíveis dos mesmos. Para além do aporte nutricional reconhecido, pensa-se que os compostos bioativos presentes nestes subprodutos sejam os responsáveis por diversas atividades biológicas, tais como, antioxidante, anti-inflamatória, antineoplásica, anti-glicémica, antimicrobiana, entre outras. O objetivo deste estudo visou determinar e comparar o aporte nutricional e conteúdo dos compostos bioativos, nomeadamente, fenólicos e flavonoides totais, das cascas não edíveis destes frutos no sentido de as valorizar e fomentar o seu uso em possíveis aplicações na indústria alimentar, farmacêutica e cosmética. Pela análise nutricional das cascas estudadas foram determinados os teores de humidade, cinzas, proteína, gordura total e hidratos de carbono, recorrendo a métodos estabelecidos pela Association of Official Analytical Chemists (AOAC). Os teores de proteína variaram entre 2,0 e 7,4 g/100 g, sendo as cascas de rambutã a amostra com teor mais elevado. O teor de gordura total nunca excedeu os 1,8 g/100 g nas duas amostras estudadas e o teor de minerais das cascas de rambutã mostraram-se elevados (4,5 g/100g). Os hidratos de carbono obtidos nas duas amostras, os quais incluem a fibra dietética, variaram entre 76,8 e 83,3 g/100 g, não tendo afetado, de forma significativa, o valor energético total. No que toca aos compostos bioativos, verificou-se que as cascas da lichia apresentam teores superiores de fenólicos e de flavonoides totais (1578,0 mg EAG/g e 55,1 mg EC/g, respetivamente) relativamente às de rambutã, observando-se diferenças significativas (p<0,05) entre as amostras. Os teores de fenólicos totais foram superiores aos teores de flavonoides totais, observando-se uma concordância com outros estudos já publicados. Este estudo mostrou o elevado potencial das cascas não edíveis de frutos cujo consumo tem vindo a aumentar, como ingredientes ativos para diferentes produtos, como alimentos, produtos farmacêuticos ou cosméticos.