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Anti-inflammatory diet and rheumatoid arthritis: overview on the current evidence

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Abstract(s)

Rheumatoid arthritis (RA) being a chronic autoimmune disease, with symptoms that are characterized by inflammation of the joints, requires pharmacological treatment, however this is not enough to improve the symptoms related to RA, so nutritional intervention is necessary, as a complementary treatment, in order to achieve a significant improvement in symptoms. In order to understand which diet would bring more benefits to patients with RA, several approaches have been studied, one of them being the anti-inflammatory diet, being it is mainly made up of foods rich in antioxidants, may contribute in a significantly positive in controlling RA symptoms. Thus, the present study aimed to review the literature existent on the anti-inflammatory diet, in order to understand its applicability, benefits, as well as its limitations. The literature review was elaborated through a bibliographic search, in the PubMed database, based on the inclusion and exclusion criteria defined according to what was intended for the realization of this review. Current scientific evidence has shown positive effects of the anti-inflammatory diet in RA patients, especially the reduction of joint pain, disease activity, tender and swollen joints and improved physical functioning. In conclusion, the anti-inflammatory diet presents beneficial effects on symptoms and disease activity in RA patients. Notwithstanding this, further studies are needed to determine whether the benefits are clinically relevant.
A artrite reumatoide (AR) sendo uma doença autoimune cronica, com sintomas que se caracterizam pela inflamação das articulações, necessita de tratamento farmacológico. No entanto o tratamento farmacológico não é suficiente para a melhoria dos sintomas referentes à AR. Deste modo, é necessária a intervenção nutricional, como um tratamento complementar, para assim alcançar uma melhora significativa dos sintomas. De modo a perceber qual a dieta mais indicada para os doentes com AR, diversas abordagens têm sido estudadas, entre uma das quais a dieta anti-inflamatória, que sendo constituída por alimentos ricos em antioxidantes, poderá contribuir de forma positiva no controlo dos sintomas da AR. Assim, o presente estudo teve como objetivo realizar uma revisão da literatura acerca da dieta anti-inflamatória, tendo em conta a aplicabilidade, benefícios, além das suas limitações. A revisão da literatura realizou-se através de uma pesquisa bibliográfica, na base de dados PubMed, tendo por base os critérios de inclusão e exclusão definidos de acordo com o pretendido para a realização desta revisão. A evidencia científica atual, tem demonstrado efeitos positivos da dieta anti-inflamatória em pacientes com AR, sobretudo a diminuição da dor nas articulações, da atividade da doença, das articulações sensíveis e inchadas e melhor funcionamento físico. Em conclusão, a dieta anti-inflamatória apresenta efeitos positivos nos sintomas e na atividade da doença, em pacientes com AR. Apesar disso, são necessários mais estudos para determinar se os benefícios são clinicamente relevantes.

Description

Trabalho Complementar apresentado à Universidade Fernando Pessoa como parte dos requisitos para obtenção do grau de licenciada em Ciências da Nutrição

Keywords

Anti-inflammatory diet Inflammation Nutrition therapy Rheumatoid Arthritis Artrite reumatoide Dieta anti-inflamatória Inflamação Terapia nutricional

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[s.n.]

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