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Nutrition intervention in inflammatory bowel disease: the low-FODMAP diet - a review of the literature

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Abstract(s)

The inflammatory bowel disease (IBD) includes Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis, which is a multifactorial disease, where diet is identified as a detrimental trigger of the disease. In addition to pharmacological treatment, nutritional intervention is essential for reducing symptoms and for the disease remission. Several approaches to this end have been studied over the years. Among this approaches the low-FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) diet seems to be promising. Thus, this study aims to review the multiple literature existent and identify the applications, benefits and limitations of the low-FODMAP diet in IBD. This review article was elaborated through an online bibliographic search, were electronic PubMed database was used. The low-FODMAP diet is associated with a greater relief of functional intestinal symptoms and improvement of quality of life. However, this diet implies a specific food restriction, which increase the risk of nutritional deficiencies and dysbiosis of IBD patients, once it can negatively affect the intestinal microbiota. In conclusion, the low-FODMAP diet may effectively improve the clinical practice on the management of IBD and ensure better quality of life for IBD patients. Notwithstanding this, it is important to individualize the nutrition intervention and monitor frequently in order to avoid negative consequences. Moreover, the long-term use of this diet is still an issue. Thus, more studies are needed in order to support the generalization of this approach for clinical practice in IBD therapy and management.
A doença inflamatória intestinal (DII), que inclui a doença de Crohn e a colite ulcerosa, é uma doença multifactorial. Os hábitos alimentares incluem-se na etiologia desta doença. Além do tratamento farmacológico, a intervenção nutricional é fundamental para a diminuição dos sintomas e remissão da doença. Diversas abordagens dietéticas para este fim têm sido estudadas ao longo dos anos. Entre estas abordagens, a dieta com baixo teor de FODMAPs (oligossacarídeos fermentáveis, dissacarídeos, monossacarídeos e polióis) apresenta-se como promissora. Assim, o presente estudo foi realizado com o objetivo de rever a literatura existente quanto ao tema e identificar as aplicações, benefícios e limitações da dieta com baixo teor em FODMAPs na DII. Este artigo de revisão foi elaborado através de uma pesquisa bibliográfica online, em que se utilizou o banco de dados eletrónico PubMed. A dieta pobre em FODMAPs está associada ao controlo dos sintomas intestinais funcionais e à melhoria da qualidade de vida nos doentes com DII. No entanto, esta dieta implica uma restrição de alimentos específicos, o que poderá contribuir para um impacto negativo no estado nutricional e na microbiota intestinal. Em conclusão, a dieta pobre em FODMAPs pode de facto melhorar o controlo da DII e garantir uma melhor qualidade de vida dos doentes. Não obstante, é importante a individualização e a monitorização frequente para evitar as consequências negativas. Além disso, a aplicação a longo-prazo encontra-se ainda pouco estudada. Assim, serão necessários mais estudos para suportar a generalização desta abordagem na prática clínica para a terapia da DII.

Description

Trabalho Complementar apresentado à Universidade Fernando Pessoa como parte dos requisitos para obtenção do grau de Licenciada em Ciências da Nutrição

Keywords

Inflammatory bowel disease FODMAPs The low-FODMAP diet Functional intestinal symptoms Doença inflamatória intestinal FODMAPs Dieta pobre em FODMAPs Sintomas intestinais funcionais

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