Name: | Description: | Size: | Format: | |
---|---|---|---|---|
694.78 KB | Adobe PDF |
Advisor(s)
Abstract(s)
Introdução: A bioimpedância (BIA) é amplamente utilizada para obter estimativas da composição corporal, nomeadamente a percentagem de massa gorda (%MG). O exame deve ser realizado cumprindo pré-requisitos, como é o caso do jejum de alimentos e líquidos. O seu não cumprimento poderá traduzir-se em erros nas estimativas da %MG. Com este estudo pretende-se obter estimativas da %MG por BIA em jejum e após uma refeição. Pretende-se também quantificar o erro das estimativas da %MG obtidas pela BIA nas condições analisadas (jejum e pós prandial) e comparar com as estimativas ob-tidas pelo método das pregas cutâneas.
Métodos: 55 participantes (44 mulheres e 11homens), com idades compreendidas entre os 20 e os 75 anos) foram incluídos. A %MG foi avaliada por BIA em dois momentos: em jejum e após a realização de uma refeição de livre escolha. Foi também estimada a %MG pelo método das pregas cutâneas recorrendo às equações de Durnin & Womerslet, de Siri e de Brozek. Quantificou-se o valor energético total ingerido (VE), o volume de líquidos ingerido e o tempo decorrido entre a ingestão e a realização do segundo exame de BIA.
Resultados: A diferença média da estimativa entre a de %MG BIA em jejum e %MG BIA após ingestão foi igual a -0,15% (DP=1,06%), p=0,289. Observaram-se diferenças significativas entre as estimativas obtidas com a BIA, nas duas condições testadas (jejum e após ingestão) e as estimativas obtidas pela equação de Siri: média (DP) ≤ -1,22 (3,13) % (p≤0,024). Quando se recorreu à equação de Brozek, as diferenças obtidas não atingi-ram significância estatística: média (DP) ≤ -0.51 (3,17) % (p≥0,281). A diferença na %MG calculada entre a BIA em jejum e BIA após ingestão não se correlacionou com os factores VE (r=-0,024,p=0,864), volume de líquidos ingeridos (r=-0,051,p=0,711) e tempo decorrido (r=0,217,p= 0,112) entre os dois exames de BIA.
Background: The electrical bioimpedance (BIA) is widely used to obtain estimates of body position, namely the percentage of fat mass (% MG). The examination must be performed fulfilling prerequisites, as is the case of fasting foods and liquids. Failure to do so may result in errors in the% MG estimates. This study intends to obtain estimates of% MG per BIA under fasting and after a meal. It is also intended to quantify the error of the% MG estimates obtained by the BIA under the analyzed conditions (fasting and pran-dial post) and compare with the estimates obtained by the skinfold method. Methods: 55 participants (44 women and 11 men aged 20-75 years) were evaluated by BIA to estimate the % MG at 2 different moments: fasted and post-meal free choice. The % MG was also estimated by the skinfold method. All participants replied to a structured questionnaire with demographic, clinical, physical activity, and food and fluid intake at the meal between the two BIA assessments. Results: The differences in the estimates % MG between BIA fasting and BIA after in-gestion do not present statistical significance: mean (dp) -0.15 (1.06) and p = 0.289. Food intake (≤ 600 Kcal) and beverages (≤ 500 ml) and time elapsed (≤ 90min) after ingestion did not significantly affect the% MG estimates by electrical Bioimpedance. When com-paring the differences of the% MG estimates by BIA in the different conditions with the skinfold method using the equations of Siri and Brozek, the correlations obtained were r ≥0.917, p <0.001.
Background: The electrical bioimpedance (BIA) is widely used to obtain estimates of body position, namely the percentage of fat mass (% MG). The examination must be performed fulfilling prerequisites, as is the case of fasting foods and liquids. Failure to do so may result in errors in the% MG estimates. This study intends to obtain estimates of% MG per BIA under fasting and after a meal. It is also intended to quantify the error of the% MG estimates obtained by the BIA under the analyzed conditions (fasting and pran-dial post) and compare with the estimates obtained by the skinfold method. Methods: 55 participants (44 women and 11 men aged 20-75 years) were evaluated by BIA to estimate the % MG at 2 different moments: fasted and post-meal free choice. The % MG was also estimated by the skinfold method. All participants replied to a structured questionnaire with demographic, clinical, physical activity, and food and fluid intake at the meal between the two BIA assessments. Results: The differences in the estimates % MG between BIA fasting and BIA after in-gestion do not present statistical significance: mean (dp) -0.15 (1.06) and p = 0.289. Food intake (≤ 600 Kcal) and beverages (≤ 500 ml) and time elapsed (≤ 90min) after ingestion did not significantly affect the% MG estimates by electrical Bioimpedance. When com-paring the differences of the% MG estimates by BIA in the different conditions with the skinfold method using the equations of Siri and Brozek, the correlations obtained were r ≥0.917, p <0.001.
Description
Trabalho Complementar apresentado à Universidade Fernando Pessoa como parte dos requisitos para obtenção do grau de licenciada em Ciências da Nutrição
Keywords
Composição corporal Bioimpedância % massa gorda Ingestão alimentar Ingestão de bebidas Body composition Bioelectrical impedance % fat mass Food intake Beverage intake