Loading...
2 results
Search Results
Now showing 1 - 2 of 2
- Edible flowers of ornamental plants: a food promise in the sustainability sectorPublication . Pinto, Sara; Oliveira, Adriana; Silva, Carla Sousa e; Ferreira da Vinha, AnaThe growing interest in nutraceutical ingredients and functional foods has increased research into new foods that provide beneficial health. Although flowers were already used as food in ancient times, they have only recently sparked off nutraceutical research focusing on new agronomic and economic horizons, which are part of the concept of sustainability. OBJECTIVES: Having in mind the potential of edible flowers as source of bioactive compounds and related antioxidant activity, this work evaluated the contents of total phenolics and flavonoids, in aqueous extracts of rose (Rosa canina L.), marigold (Calendula officinalis L.) and camellia (Camellia L.). Additionally, the antioxidant activity of all the extracts was evaluated.
- Valorização das folhas de calêndula (Calendula officinalis L.) como ingrediente funcional em novos géneros alimentíciosPublication . Moreira, Sandra; Silva, Carla Sousa e; Manso, M. Conceição; Nunes, Ana; Carvalho, Célia; Ferreira da Vinha, AnaA biodiversidade de plantas medicinais pode ser estudada através do seu cultivo e evolução, impacto ecológico ou como recurso biológico, sendo este último extremamente importante para a identificação e extração de compostos bioativos que apresentam benefícios para a saúde. A calêndula é uma planta medicinal de origem mediterrânea, cujos principais efeitos terapêuticos se relacionam com processos de cicatrização do tecido cutâneo, tratamento de abcessos gástricos e de inflamações vasculares e antidiabéticas e anti-hiperlipidémicas. A integração de plantas naturais edíveis em géneros alimentícios é uma nova aposta da indústria alimentar na elaboração de um novo conceito de alimentos, denominados alimentos funcionais, que são alimentos comuns, integrados na dieta, mas capazes de produzir benefícios específicos para a saúde.