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- Valorization of Arbutus unedo L. berries: a study on their nutritional and phytochemical compositionPublication . Albuquerque, C.; Ferreira da Vinha, Ana; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.In the Mediterranean region, fruits and leaves of Arbutus unedo L. (Ericaceae) are traditionally used due to their therapeutic benefits (antiseptic, diuretic, laxative, hypotensive). The fruits are also used in the production of jams, or fermented and distilled into liquors, common practices in rural areas of Portugal. As they are still considered an underutilized fruit-tree species, the aim of this study was to study the nutritional and phytochemical composition of fresh A. unedo L. berries harvested in the North of Portugal (Minho), to promote their consumption and valorization. Nutritional composition was evaluated according to AOAC methodologies. Total phenolics, flavonoids, anthocyanins, and carotenoids contents were evaluated by spectrophotometric methods.
- O Excesso de Informação e as Implicações para Indivíduos e OrganizaçõesPublication . Gouveia, Luis BorgesUm dos desafios que se colocam no contexto atual, são os associados com a forma como indivíduos e organizações são forçados a lidar com um crescente e mais complexo fluxo de informação. De facto, a quase total presença em qualquer tipo de atividade de computadores e redes, torna a mediação digital a regra e acelera de forma significativa a troca de informação. Tal implica alterações no modo de os indivíduos e as organizações perceberem tempo e espaço. O resultado é uma diminuição de tempos de resposta que se traduz em mais interações e ainda maiores quantidades de informação e de maior complexidade para lidar. Por sua vez, a pressão sobre o tempo e o encurtar de distâncias virtuais, torna a deslocação física ainda um fator de maior custo. O espaço traduz-se assim, em complemento com o tempo, dimensões da alteração que o recurso a computadores e redes e o crescente uso do digital provoca, introduzindo alterações na forma como indivíduos e organizações são estruturadas. Para a compreensão das alterações, um dos fenómenos que importa considerar é o de excesso de informação. Considerado como a composição de três ocorrências em simultâneo, altera a capacidade de cada indivíduo percecionar a realidade e afeta a sua capacidade de decisão, com evidentes implicações para indivíduos e organizações, no contexto do seu trabalho. O excesso de informação é resultado: da crescente quantidade de informação com que é preciso lidar, quer em volume, quer em frequência; o aumento de complexidade dessa informação, por via da crescente multiplicidade de canais de onde é originada, da estrutura que exige e da sincronização que obriga; e de uma última dimensão que se relaciona com os aspetos críticos de avaliação da sua verdade, isto é, de se tratar de informação ou não informação e da necessidade de a considerar fiável e adequada para o suporte de informação. O resultado é uma maior pressão sobre indivíduos e organizações e constitui um desafio que importa refletir.
- Organic versus conventional tomatoes: influence on physycochemical parameters, bioactive compounds and sensorial attributesPublication . Ferreira da Vinha, Ana; Barreira, Sérgio; Costa, Anabela S.G.; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.he effect of organic and conventional agricultural systems on the physicochemical parameters, bioactive compounds content, and sensorial attributes of tomatoes ("Redondo" cultivar) was studied. The influence on phytochemicals distribution among peel, pulp and seeds was also accessed. Organic tomatoes were richer in lycopene (+20%), vitamin C (+30%), total phenolics (+24%) and flavonoids (+21%) and had higher (+6%) in vitro antioxidant activity. In the conventional fruits, lycopene was mainly concentrated in the pulp, whereas in the organic ones, the peel and seeds contained high levels of bioactive compounds. Only the phenolic compounds had a similar distribution among the different fractions of both types of tomatoes. Furthermore, a sensorial analysis indicated that organic farming improved the gustative properties of this tomato cultivar.
- Carotenoids content of cherry tomato fruits: a comparative studyPublication . Aires, A.B.; Arantes, M.; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Ferreira da Vinha, Ana; Oliveira, M.B.P.P.Consumption of cherry tomato fruits has been increasing due to the rising public demand for convenience and awareness of fruit's health benefits. Carotenoids, natural pigments synthesized by plants and microorganisms but not by animals, contribute to the different colours of tomato fruits and are recognized as playing an important role in several biological functions. In this work, we studied some carotenoid contents (chlorophyll a, chlorophyll b, lycopene and beta-carotene) of five cherry tomato cultivars (red cherry chucha, red cherry, striped cherry, yellow cherry, and red cherry cacho).
- Elephant foot yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson): the effect of processing on the amino acid profilePublication . Costa, A.S.G.; Pimentel, F.B.; Fernandes, T.J.R.; Ruas, A.C.; Ferreira da Vinha, Ana; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.The elephant foot yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson) is a tropical plant from Southeast Asia, where it is cultivated, but it also grows wild in the Philippines, Malaysia, Indonesia and other countries in the region, including East Timor. Besides being used as food, it is still used in popular medicine to treat some health problems, such as arthralgia, elephantiasis, inflammation, hemorrhoids, vomiting, asthma, dyspepsia, flatulence, colic, constipation, among others. The aim of this study was to characterize the amino acids composition of elephant foot yam from Timor. Fresh and boiled tubers were also compared to evaluate the effect of processing on the amino acids profile.
- Acorns as a food resourcePublication . Pacheco, R.; Ferreira da Vinha, Ana; Oliveira, M.B.P.P.The oaks (Quercus spp.) comprise the largest genus Fagaceae, an important family of evergreen or deciduous trees of temperate and tropical climatic areas. The acorn is a one-seeded nut, the hard, dry and indehiscent fruit of oaks, derived from a unilocular ovary of fused carpels. Acorns are an interesting source of carbohydrates, fats and fibers and also contain protein, amino acids and vitamins, mostly A and C. Additionally, it has been proven its antioxidant effects. Appreciation of acorn has been increasing, because of its potential as a food resource. The goal of the present review is to compile the published information about nutritional, phytochemical and bioactive composition of acorns.
- Dietary supplements for cognitive function improvement: control of amino acid levelsPublication . Pimentel, F.B.; Botelho, J.; Costa, C.G.; Costa, A.S.G.; Ferreira da Vinha, Ana; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.Neurodegenerative diseases affect cognitive functions by progressive and irreversible destruction of brain cells. The medical treatment is often complemented with dietary supplementation in order to suppress the lack of nutrients that is common in these situations. Some amino acids are especially important to prevent or delay the progress of such diseases. For example, tryptophan, tyrosine, and phenylalanine are biosynthetic precursors of important neurotransmitters (serotonin, dopamine, and norepinephrine), and glutamate and aspartate are themselves brain neurotransmitters. The aim of this study was to evaluate the amino acids composition of commercial dietary supplements (n=8) for improvement of memory and cognitive function.
- A construção do estado em contexto de crise política e humanitária: o caso da Guiné-BissauPublication . Cardoso, Zenira Silva; Cardoso, João CasqueiraEste trabalho incide sobre o Estado da Guiné-Bissau, no contexto contemporâneo de crise social e política, bem como humanitária. O objectivo essencial do trabalho é uma reflexão, in concreto, sobre as condições de afirmação do Estado em situação de crise. A primeira parte apresenta elementos considerados indispensáveis sobre a Guiné-Bissau enquanto colónia. São indicadas as características do colonialismo português, os resultados da intervenção portuguesa na Guiné-Bissau, os esforços dos nacionalistas guineenses para conseguir a independência política e as respostas das forças militares portuguesas a esses esforços dos nacionalistas. Neste âmbito é mostrada a superioridade dos elementos guineenses (que caminharam ao lado da Guiné-Bissau) sobre os elementos que caminharam ao lado de Portugal. A seguir, o segundo capítulo apresenta reflexões sobre a formação do Estado da Guiné- Bissau, as determinações da constituição ou, mais correctamente, das constituições do Estado da Guiné-Bissau e a concretização do insucesso em constituir um Estado estável na Guiné-Bissau. Neste âmbito, este trabalho indica elementos sobre a definição de Estado “Falhado” e as manifestações deste fracasso do Estado da Guiné-Bissau, em particular no âmbito dos conflitos políticos e dos problemas económicos e sociais. O terceiro e último capítulo apresenta os esforços realizados para a instauração e o ressurgimento do Estado na Guiné-Bissau. Neste âmbito, indicam-se os sinais de ressurgimento do Estado da Guiné-Bissau, com o apoio de Portugal e de organizações internacionais para conseguir esse objetivo. Este capítulo apresenta elementos de esperança e mostra que, apesar de tudo, se deve ter confiança que, na Guiné-Bissau, surgirá um Estado eficaz, concretizando o objetivo de zelar pelo bem-estar dos bissau-guineenses.