Browsing by Author "Bracciale, Francesca"
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- Analysis of microbial contamination of gutta-percha points commonly used in clinical practice: a practical approachPublication . Bracciale, Francesca; Teles, Ana Moura; Pina, CristinaObjectivos Avaliar a contaminação bacteriana dos cones de Gutta-Percha utilizados rotineiramente na prática clínica e a eficácia de um Protocolo de Desinfecção “Chairside”. Métodos Cones de Gutta-Percha (n240) nos tamanhos A,B,C,D,K15,K20,K25,K30,K35,K40,F1,F2,F3 (Dentsply®, Proclinic®, ProTaper® e R&S®) foram recolhidos, aleatoriamente, de embalagens comerciais abertas em uso e, de imediato, adicionados ao Meio Fluído de Tioglicolato e incubados, a 37ºC, durante 21dias para avaliação da presença ou ausência de turvação. Para testar a eficácia de um Protocolo de Desinfecção, os cones de Gutta-Percha detectados como contaminados foram imersos durante 1minuto em 10mL de Hipoclorito de Sódio a 5,25%, seguidos de 5 minutos em 10mL de solução detergente (3% Tween 80 e 5% de Tiossulfato de Sódio) e a lavagem final foi feita com 10mL de Água Destilada Estéril, tendo sido novamente incubados nas condições descritas anteriormente.. Os dados foram analisados pelo teste do Qui-Quadrado com nível de significância de 5%. Resultados Observou-se crescimento bacteriano em 22,9% das amostras (Dentsply® e R&S® apresentaram o maior número de contaminados 47,3% cada). O calibre mais contaminado foi o K30 (16,4%), mas todos os cones de calibre D mostraram contaminação microbiana. O Protocolo de Desinfecção “Chairside” mostrou-se eficaz em 76,4% dos casos. Conclusões Um pequeno número de cones de Gutta-Percha em uso clínico mostrou contaminação microbiana, inclusive após o Protocolo de Desinfecção “Chairside”, que, contudo, provou ser consideravelmente eficaz. Não se observou nenhuma diferença estatisticamente significativa entre as marcas comerciais em teste. É necessário dar particular atenção ao controlo da contaminação nosocomial durante todas as fases do Tratamento Endodontico Não-Cirúrgico de forma a melhor garantir o seu sucesso.
- Bacterial contamination of gutta-percha points from different brands and the efficacy of a chairside disinfection protocolPublication . Bracciale, Francesca; Marino, Nicole; Noronha, Anariely; Manso, M. Conceição; Gavinha, Sandra; Cardoso, Inês Lopes; Pina, Cristina Maria San Román Gomes de; Teles, Ana MouraObjective: To evaluate the bacterial contamination of different brands of Gutta-Percha (GP) points routinely used in clinical practice and the efficacy of a chairside disinfection protocol with sodium hypochlorite. Methods: GP points (n=240), in sizes A, B, C, D, K15, K20, K25, K30, K35, K40, F1, F2, F3 (Dentsply®, Proclinic®, ProTaper® and R&S®), were randomly sampled from commercial packages already in use. These were added directly to Fluid Thioglycolate Medium (one GP point per tube) and incubated at 37ºC for 21 days. During this period, the presence/absence of turbidity was evaluated. To evaluate the efficacy of a chairside disinfection protocol, all detected contaminated GP points were immersed for 1 minute in 10 mL of 5.25% sodium hypochlorite, followed by 5 minutes in 10 mL of detergent solution (3% Tween 80 and 5% sodium thiosulfate) and a final rinse with 10 mL of sterile distilled water and incubated. The data was analysed using the chi-square test and differences between characteristics of dichotomic variables were performed using the binomial test. The significance level was set at P<0.05. Results: Bacterial growth was observed in 22.9% of the total study samples. Dentsply® and R&S® showed the highest level of contamination, 47.3% each, although without significant differences to the other commercial brands. The most contaminated GP point size was K30 (16.4%). The chairside disinfection protocol was effective in disinfection of 76.4% of GP points (P<0.001). Conclusion: A real small number of GP points in clinical use harboured bacteria, including after the Chairside Disinfection Protocol that, anyway, proved to be effective. No significant difference was observed between tested commercial brands.