Repository logo
 
Loading...
Thumbnail Image
Publication

Caracterização e valorização do lagostim Procambarus clarkii

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
110-122_ rev_fct[1]-9.pdf922 KBAdobe PDF Download

Advisor(s)

Abstract(s)

Com este trabalho pretendeu-se caracterizar e valorizar o lagostim vermelho da louisiana, espécie invasiva e que actualmente representa uma praga ambiental no território nacional. Desenvolveu-se uma dieta específica para o aumento da massa corporal da espécie em cativeiro e, posteriormente, procedeu-se à extracção de biocompostos com potenciais aplicações farmacêuticas, dermocosméticas e alimentares, nomeadamente o biopolímero quitina (rendimento de 22.06% ± 5.79 (m/m)) e o pigmento antioxidante astaxantina (rendimento de 4.40% ± 2.24 % (m/m)). The main goal of this work was to characterize and add value to louisiana’s red crawfish, an invasive crustacean species that currently represents an environmental plague within the portuguese territory. A specific diet was developed for the crustaceans in captivity, to allow an effective increase of their body mass and weight and, subsequently, biocompounds with potential importance in pharmaceutical, dermocosmetic and food applications were extracted,namely the biopolymer chitin (yield of 22.06% ± 5.79 (w/w)) and the antioxidant pigment astaxanthin (yield of 4.40% ± 2.24 % (w/w)).

Description

Keywords

Lagostim vermelho da Louisiana Procambarus clarkii Quitina Quitosano Astaxantina Louisiana’s red crawfish Procambarus clarkii Chitin Chitosan Astaxanthin

Citation

Revista da Faculdade de Ciência e Tecnologia. Porto. ISSN 1646-0499. 6 (2009) 110-122.

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Publisher

Edições Universidade Fernando Pessoa

CC License