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First characterization of the ecotoxicologic effects of waters from the North of Portugal, using mortality of the crustacean Daphnia magna as effect criterion

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Water contamination can result in the deterioration of its ecological quality and value for human consumption. The present work assessed the ecotoxicologic effects of potential contaminants present in several water samples from varied provenience (aquifer, municipal spring, rivers, public distribution system and treated effluents from a car garage). The adopted end-point was immobilization of Daphnia magna juveniles. The obtained results show high toxicity for samples collected from the aquifer, municipal spring and public distribution system. Intermediate toxicity was attributed to the treated garage effluents. No toxicity was observed for river water. A contaminação da água pode resultar na deterioração da sua qualidade tanto ecológica como para consumo humano. Este trabalho avaliou os efeitos ecotoxicológicos de contaminantes em amostras de água de diversa proveniência (aquífero, fonte municipal, rios, água de distribuição pública e efluentes tratados de uma oficina). O parâmetro avaliado foi a imobilização de juvenis de Daphnia magna. Os resultados obtidos demonstram alta toxicidade para amostras recolhidas no aquífero, fonte municipal e água de rede pública. Toxicidade intermédia foi observada para os efluentes tratados da oficina. Nenhuma toxicidade foi observada para a água dos rios.

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Keywords

Ecotoxicology Freshwater Daphnia magna Acute lethality Ecotoxicologia Água doce Letalidade aguda

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Revista da Faculdade de Ciências da Saúde. Porto: Edições Universidade Fernando Pessoa. ISSN 1646-0480. 7 (2010) 10-19.

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Edições Universidade Fernando Pessoa

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