Repository logo
 
Publication

Relationship between dental erosion, food and beverages consumption in athletes

datacite.subject.fosCiências Médicas::Medicina Clínicapt_PT
dc.contributor.advisorSilva, Raquel
dc.contributor.advisorNeves, Helena
dc.contributor.authorChetti, Mohamed-Amine
dc.date.accessioned2017-12-12T09:23:08Z
dc.date.available2019-07-19T00:30:12Z
dc.date.issued2017-07-19
dc.description.abstractObjetivo: Numerosos estudos à escala internacional demonstraram a influência da alimentação na cavidade oral, levando à erosão dentária. Sabemos que os atletas têm um gasto energético importante, portanto, eles precisam adaptar a alimentação de acordo com as suas necessidades energéticas e nutricionais, recorrendo, por vezes, ao consumo de bebidas energéticas, muitas vezes envolvidas no processo de erosão dentária, devido a composição e ao pH reduzido. Assim, o objetivo deste estudo é relacionar a alimentação, incluindo o consumo de bebidas energéticas com a erosão dentária em atletas. Métodos: Foi utilizado um questionário sobre os hábitos alimentares, incluindo o consumo de bebidas energéticas de um grupo de atletas (n=110: nadadores, fisiculturistas, jogadores de futebol, pugilistas, voleibol, corredores) repartidos em grupos: nadadores que consumem ou não bebidas energéticas, e atletas (exceto nadadores) que consumem ou não bebidas energéticas. O grau de erosão dentária de cada atleta foi avaliado através de um exame oral, utilizando o índice BEWE. Os dados foram tratados estatisticamente usando o programa SPSS, versão 23. Resultados: Dos 110 participantes, 48 (43.6%) indivíduos não apresentaram risco de erosão, 54 (49.1%) indivíduos apresentaram baixo risco de erosão, 7 (6.4%) indivíduos apresentaram um risco médio de erosão, e 1 (0.9%) individuo apresentou alto risco de erosão. Conclusões: Os seguintes fatores foram identificados como risco para erosão dentaria: o consumo elevado de vinho tinto e citrinos, a frequência de escovagem dos dentes aumentada, e a prática desportiva, nomeadamente onde atletas consomem bebidas energéticas, com o maior risco para os nadadores que consumem bebidas energéticas.pt_PT
dc.description.abstractObjective: Numerous international studies have demonstrated the influence of the alimentation on the oral cavity, leading to tooth erosion. We know that athletes have an important energy expenditure, therefore, they need to adapt a diet according to their energy and nutritional needs, sometimes resorting to the consumption of energy drinks, often involved in the process of dental erosion, due to the composition and at a reduced pH. Thus, the objective of this study is to relate alimentation, including the consumption of energy drinks with dental erosion in athletes. Methods: A questionnaire on dietary habits was used, including the consumption of energy drinks in a group of athletes (n = 110: swimmers, bodybuilders, Footballers, boxers, volleyball players, runners) organized in groups: swimmers who consumed or not energy drinks, and athletes (except swimmers) who consumed or not energetic drinks. The degree of dental erosion of each athlete was evaluated through an oral exam using the BEWE index Data were statistically treated using the SPSS program, version 23. Results: Of the 110 participants, 48 (43.6%) had no erosion risk, 54 (49.1%) had low risk of erosion, 7 (6.4%) had an average risk of erosion, and 1 (0.9%) person presented high risk of erosion. Conclusions: The following factors were identified as a risk for tooth erosion: high consumption of red wine and citrus fruits, increased tooth brushing frequency, and sports practice, especially where athletes consume energy drinks, but with the greatest risk in swimmers who consume energy drinks.pt_PT
dc.identifier.tid201904225
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10284/6317
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectErosão dentáriapt_PT
dc.subjectAlimentaçãopt_PT
dc.subjectBebidas energéticaspt_PT
dc.subjectAtletaspt_PT
dc.subjectDental erosionpt_PT
dc.subjectEnergy drinkspt_PT
dc.subjectAthletespt_PT
dc.subjectAlimentationpt_PT
dc.titleRelationship between dental erosion, food and beverages consumption in athletespt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado Integrado em Medicina Dentáriapt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
PPG_30664.pdf
Size:
1.06 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
PPG_30664
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: