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TC_28151 | 424.94 KB | Adobe PDF |
Advisor(s)
Abstract(s)
A desnutrição é o estado nutricional do indivíduo caracterizado pela ingestão
insuficiente de energia e nutrientes, que resulta da complexa interação entre a
alimentação, condições socioeconómicas e, estado de saúde. Com este trabalho
pretendeu-se realizar uma revisão da literatura sobre a desnutrição e de tudo o que a
envolve, como as alterações metabólicas, os parâmetros bioquímicos e a terapia
nutricional.
A desnutrição está muito presente em países em desenvolvimento e em meio
hospitalar. A desnutrição pode ser classificada em desnutrição calórica-proteica,
kwashiorkor e marasmo, sendo que cada uma tem a sua especificidade e repercussões
graves. Quando a desnutrição não é diagnosticada nos grupos de risco (crianças e
idosos) precocemente, resulta no agravamento da saúde.
As alterações metabólicas podem surgir em qualquer altura da vida, como
consequência de causas externas. Na desnutrição, dependendo do grau, é muito
importante ter a noção do impacto das alterações metabólicas. Deste modo, é necessário
a utilização de métodos nutricionais mais precisos para avaliação do estado nutricional,
como os parâmetros bioquímicos. Por exemplo, a concentração de albumina e de
transferrina quando conjugadas tornam-se bons indicadores, mas quando isoladas
podem ser indicadores tardios da desnutrição. Contudo, é necessário a sua interpretação
tendo em consideração as limitações, pois os seus valores podem ser mascarados devido
a estado inflamatório ou na presença de uma patologia.
O papel do nutricionista é importante, uma vez que é dotado de conhecimento para
identificar precocemente o risco nutricional. Deste modo, consegue intervir na
alimentação de forma a prevenir e controlar quadros de desnutrição, bem como na
melhoria da evolução da doença e na qualidade de vida.
Malnutrition is the nutritional state of the individual characterized by insufficient intake of energy and nutrients, resulting from the complex interaction between diet, socioeconomic conditions and health status. This work aimed a literature review on malnutrition and all that it involves, such as metabolic changes, biochemical parameters and nutritional therapy. Malnutrition is widespread in developing countries and in hospitals and. Malnutrition can be classified as caloric-protein malnutrition, kwashiorkor and marasmus, each of them has its own specificity and serious repercussions. When malnutrition is not diagnosed in the risk groups (children and the elderly) early, it results in an aggravation of health. Metabolic changes can occur at any life stage, as a consequence of external causes. In malnutrition, depending on the degree, it is very important to have a notion of the impact of metabolic changes. Therefore, it is necessary to use more precise nutritional methods for assessing nutritional status, such as biochemical parameters. For example, the concentration of albumin and of transferrin when conjugates become good indicators, but when isolated they may be late indicators of malnutrition. However, its interpretation is necessary considering the limitations, because its values can be masked due to the inflammatory state or in the presence of a pathology. The role of the nutritionist is important, since he is endowed with the knowledge to identify the nutritional risk early. In this way, it is able to intervene in food in order to prevent and control malnutrition, as well as to improve the evolution of the disease and quality of life.
Malnutrition is the nutritional state of the individual characterized by insufficient intake of energy and nutrients, resulting from the complex interaction between diet, socioeconomic conditions and health status. This work aimed a literature review on malnutrition and all that it involves, such as metabolic changes, biochemical parameters and nutritional therapy. Malnutrition is widespread in developing countries and in hospitals and. Malnutrition can be classified as caloric-protein malnutrition, kwashiorkor and marasmus, each of them has its own specificity and serious repercussions. When malnutrition is not diagnosed in the risk groups (children and the elderly) early, it results in an aggravation of health. Metabolic changes can occur at any life stage, as a consequence of external causes. In malnutrition, depending on the degree, it is very important to have a notion of the impact of metabolic changes. Therefore, it is necessary to use more precise nutritional methods for assessing nutritional status, such as biochemical parameters. For example, the concentration of albumin and of transferrin when conjugates become good indicators, but when isolated they may be late indicators of malnutrition. However, its interpretation is necessary considering the limitations, because its values can be masked due to the inflammatory state or in the presence of a pathology. The role of the nutritionist is important, since he is endowed with the knowledge to identify the nutritional risk early. In this way, it is able to intervene in food in order to prevent and control malnutrition, as well as to improve the evolution of the disease and quality of life.
Description
Trabalho Complementar apresentado à Universidade Fernando Pessoa como parte dos requisitos para obtenção do grau de licenciado em Ciências da Nutrição
Keywords
Desnutrição Alterações metabólicas Anorexia Anorexia no envelhecimento Alimentação manipulada Nutrição Estado nutricional Risco de desnutrição Biomarcadores Intervenção nutricional Desnutrição no idoso Nutrition Nutrition status Risk of malnutrition Biomarkers Nutrition intervention Nutrition disorders Malnutrition in the elderly